

Oranjezon
4354KE
Vrouwenpolder
Praktische informatie Oranjezon
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Erfgoed
-
Afbeelding
Leuk voor kinderen
-
Afbeelding
Routes beschikbaar
-
Afbeelding
Parkeerplaats aanwezig
-
Afbeelding
Toegangskaartje verplicht
-
Afbeelding
Grote grazers
-
Afbeelding
Geopark Schelde Delta
-
Afbeelding
Honden niet toegestaan
Over het gebied
In Oranjezon wandel je door beschutte duinvalleien, bos, duinstruweel, verstuivingen en duingrasland. Dit afwisselende landschap maakt Oranjezon een belangrijk leefgebied van veel duinplanten- en diersoorten. Met een beetje geluk ontmoet je er een damhert of ree! Dichterbij zee wandel je langs helmgras en hoor en zie je regelmatig de zee tussen de duinen door. In het verleden was Oranjezon een waterwingebied. Dit zie je terug aan de kanalen en het naaldbos.

Historie
In de dertiende eeuw zijn schorren bij Vrouwenpolder ingedijkt. Het duinlandschap is gevormd door overwaaiend strandzand uit Domburg. In de eeuwen na het indijken, is het gebied door mensen benut voor konijnenwarandes en waterwinning. Dit heeft het gebied getekend zoals we het tegenwoordig kennen. In Oranjezon vind je ook veel restanten van de Tweede Wereldoorlog. Lees hier meer over de geschiedenis:
Meer over geschiedenis van Oranjezon
Het unieke landschap heeft ervoor gezorgd dat Oranjezon geselecteerd is als één van de 40 Geosites die onderdeel uitmaken van UNESCO Geopark Schelde Delta.
51.58801801405, 3.5722625255585
Je bezoek
Voor je bezoek aan Oranjezon navigeer je naar Koningin Emmaweg 22 in Vrouwenpolder. Aan het begin van de doodlopende weg is een parkeerplaats, kijk voor actuele parkeertarieven op: www.veere.nl/parkeerterreinen.
Bij de entree van Oranjezon is een gratis fietsenstalling.
Pas op voor teken!
In dit gebied zijn teken actief. Controleer jezelf en je gezin na elk bezoek. Heb je een teek? Verwijder hem dan zo snel mogelijk en houd de plek van de beet in de gaten. Lees hier meer.

Vanaf de parkeerplaats loop je naar de entree. Bij de entree koop je een toegangskaartje en starten de routes en excursies. In Oranjezon zijn vier routes die je langs de hoogtepunten van het gebied leiden. Dit zijn de Bosroute (4 km), Damhertroute (6,5 km), Parnassiaroute (4,5 km) en Torenroute (2,5 km).
- Kinderen tot 16 jaar gratis
- Met Beschermerspas van Het Zeeuwse Landschap: gratis voor 2 volwassenen op vertoon van pas.
- Overige bezoekers: €1,- p.p, kaartautomaat bij de entree.
- Voor kinderen is er een gratis ontdekkingstocht beschikbaar: Het Natuuravontuur. Langs de Torenroute wachten zintuiglijke opdrachten én vijf verborgen dieren – een perfecte mix van leren, speuren en ontdekken!

- Gebied is toegankelijk op de gemarkeerde paden
- Toegang tussen zonsopgang en zonsondergang
- De hond mag niet mee i.v.m. wild en vee
- Wandelgebied; de fiets mag niet mee
- Vliegen met drones boven het gebied is verboden
- Er lopen paarden en runderen in het gebied; houd 25 meter afstand

Flora & fauna
Vogels en insecten
In Oranjezon zijn meer dan 200 verschillende soorten vogels gezien. Niet allemaal jaarrond, sommigen komen er alleen om te broeden, om te overwinteren of passeren als trekvogel. De verscheidenheid in biotopen - van bos tot duinvallei - zorgt voor een rijke insectenwereld. Bijzonder om te noemen zijn de grote mierenhopen van de rode bosmier en de vele libellensoorten, die in de kanalen en duinmeertjes leven.

Damherten en reeën
Met een beetje geluk sta je oog in oog met een damhert of ree. Damherten komen hier niet van nature voor. Ze zijn hier gekomen toen in 1944 Walcheren onder water werd gezet. De landgoedeigenaren uit de omgeving zetten toen de hekken van hun hertenkampen open, zodat ze zichzelf konden redden. Dat is gelukt! Je kunt ze vaak zien grazen of rusten op de grote weide op weg naar de ingang.

Planten
Doordat het landschap zo gevarieerd is zijn er veel ‘biotopen’ ofwel groeiplaatsen. Van hoog en droog tot beschut en vochtig. Dat levert een heel gevarieerde plantengroei op. Typische duinplanten gedijen het beste bij schrale grond. Door de stikstofoverbemesting raken ze snel overwoekerd door snellere groeiers. De afgelopen jaren is daarom hard gewerkt om dichtgegroeide valleien weer open te maken waardoor duinvegetatie weer een kans krijgt: borstelbies, geelhartje, dwergzegge, melkkruid en dwergvlas.

Beheer
Er speelt veel in Oranjezon. De effecten van jarenlange waterwinning en de neerslag van stikstof (overbemesting) hebben nadelige gevolgen voor de natuur. Duinvalleien zijn verdroogd en verruigd, en dichtgegroeid met onder andere Amerikaanse vogelkers. Daarom is de afgelopen jaren hard gewerkt om de oorspronkelijke duinvegetatie weer een kans te geven, en zand te laten stuiven. Want stuivend zand brengt dynamiek en leven. Met het stuivend zand waaiert er kalk over het hele gebied, wat ook helpt om de gevolgen van stikstofbemesting tegen te gaan.
Dichtgegroeide duinvalleien zijn weer open gemaakt, Amerikaanse vogelkers is gerooid. Ook de komende jaren wordt er nog veel gewerkt aan natuurherstel. Je hebt dus kans om graafmachines tegen te komen in Oranjezon!

Begrazing
In Oranjezon lopen konikpaarden en herefordrunderen vrij rond. De dieren helpen ons bij het beheer van het gebied. Ze houden de begroeiing kort en gevarieerd. Met hun hoeven maken ze kleine gaten in de grasmat, waarin weer plantjes kunnen kiemen. En van de poep profiteren ook weer allerlei dieren: met name insecten (mestkevers) en vogels (die de insecten eten). En wat dacht je van amfibieën? We troffen al eens een heleboel jonge rugstreeppadjes in een lekker warme paardendrol aan!

Oranjezon in beeld
Samen met de makers van het TV-programma Vroege Vogels hebben we Oranjezon bezocht. We maakten items over de flora, de broedende bijeneters, strandbroeders, grote grazers en het project Dood Doet Leven. Kijk de aflevering vol prachtige beelden en verhalen van onze beheerders en ecologen hier terug: Vroege Vogels aflevering Oranjezon
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
Nee honden zijn niet toegestaan in Oranjezon. Ook niet wanneer ze aangelijnd zijn. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!
In diverse gebieden is het mogelijk om een excursie op maat te organiseren. Hier lees je meer over de mogelijkheden en kun je eenvoudig een online aanvraag doen. Doe dat wel minimaal 2 weken voor de gewenste datum, zodat we je een gericht aanbod kunnen doen.
Door Oranjezon hebben we vier routes die je langs de hoogtepunten van het gebied leiden. Dit zijn de Bosroute (4 km - volg symbool boom), Damhertroute (6,5 km - volg symbool hert), Parnassiaroute (4,5 km - volg symbool bloem) en Torenroute (2,5 km - volg symbool toren).
Verder kun je Oranjezon ontdekken met een gids tijdens één van onze excursies. Bekijk het overzicht met excursies in Oranjezon hier: excursies in Oranjezon.
Het gebied heeft iedereen wat te bieden: gezinnen met kinderen, natuurliefhebbers, wandelaars, vogelaars, vakantiegangers en bezoekers die opzoek zijn naar ontspanning in de natuur.
Oranjezon is erg leuk om te ontdekken als gezin met kinderen! De top 4 voor activiteiten met kinderen in Oranjezon is:
- Beleef het Natuuravontuur: een leuke en leerzame speurtocht met zintuiglijke opdrachten én vijf verborgen dieren – een perfecte mix van leren, speuren en ontdekken! Het Natuuravontuur is gratis verkrijgbaar bij de ingang van Oranjezon en zelfstandig te lopen. Lees hier meer: informatie over het Natuuravontuur.
- Wandel de Torenroute. Deze wandelroute is met 2,5 kilometer de kortste route in Oranjezon. Aan het eind van de route kom je mooie klimbomen tegen. Dit maakt de route erg geschikt voor kinderen. Bekijk de route hier: meer informatie over Torenroute.
- Ga mee met de excursie Beleef Oranjezon en ontdek het natuurgebied met een gids. Tijdens deze excursie kom je alles te weten over de historie van het gebied, over de dieren die hier leven en de planten en bomen die er groeien. Meer informatie en de beschikbare datums vind je hier: excursie Beleef Oranjezon.
- Kom naar de ronde van Oranjezon: ieder jaar organiseren we in oktober de ronde van Oranjezon. Een wandeltocht voor de hele familie langs posten met allerlei leuke info over de natuur in dit rijk gevarieerde duingebied. Je hoort, ziet, voelt en ruikt de natuur!
Kinderen tot 16 jaar zijn gratis. Bezoekers vanaf 16 jaar moeten een kaartje kopen. Een kaartje kost €1,- per persoon en is verkrijgbaar bij het kaartautomaat bij de entree.
Met Beschermerspas van Het Zeeuwse Landschap is je bezoek gratis voor 2 volwassenen op vertoon van pas.
In Oranjezon organiseren we het hele jaar door excursies die begeleid worden door gidsen. Bekijk onze agenda met excursies hier: excursies in Oranjezon.
Door Oranjezon hebben we vier routes die je langs de hoogtepunten van het gebied leiden. Dit zijn de Bosroute (4 km - volg symbool boom), Damhertroute (6,5 km - volg symbool hert), Parnassiaroute (4,5 km - volg symbool bloem) en Torenroute (2,5 km - volg symbool toren).
Nee je mag niet fietsen door Oranjezon. Oranjezon is alleen een wandelgebied.
Oranjezon ligt op Walcheren in Zeeland in de buurt van Vrouwenpolder en Oostkapelle in de manteling van Walcheren. Een prachtig natuurgebied dat direct grenst aan de Noordzee.
In Oranjezon is een grote diversiteit aan dieren te zien. Het meest spectaculair zijn de damherten en reeën. Deze kom je met een beetje geluk tegen. Verder leven er meer dan 200 vogelsoorten in Oranjezon waaronder nachtegalen, boomleeuweriken en de zeldzame raaf.
Er leven ook veel insecten in het gebied. Je komt grote mierenhopen van de rode bosmier en de vele libellensoorten tegen.
Oranjezon is leuk voor gezinnen met kinderen, natuurliefhebbers, vogelaars, wandelaars, toeristen en mensen die opzoek zijn naar ontspanning in de natuur.
Helaas is Oranjezon niet geschikt voor mensen die minder mobiel zijn of in een rolstoel zitten. Dit komt doordat de ondergrond bestaat uit zand. De Vogelroute in Waterdunen en de route van 1 kilometer op Neeltje Jans zijn wel geschikt.