Ecoloog Erik Speksnijder met verrekijker
Erik Speksnijder
Ecoloog
Als we het over bijen hebben denken we vaak aan de honingbij die in grote volken bij elkaar leeft. Maar in Zeeland komen ook heel veel soorten wilde bijen voor, die vaak solitair leven. Vaak zijn deze soorten aangepast aan een bepaalde leefomgeving of hebben ze een relatie met een specifieke plant. Ook hebben veel soorten een zogenaamde koekoeksbij, meer hierover lees je in deze blog.
Roodharige wespbij vrouw

Roodharige wespbij

De roodharige wespbij is een zogenaamde koekoeksbij, wat betekent dat ze haar eieren in het nest van een andere soort legt. Die zorgt dan voor het eitje en de larve alsof het haar eigen nakomelingen zijn. Iedere koekoeksbij heeft een specifieke soort, de gastheer, waarbij dit plaatsvindt. De roodharige wespbij heeft als gastheer de grijze zandbij. Als de grijze zandbij van huis is, graaft ze het nestje open en legt er stiekem een ei in. De roodharige wespbijen halen hun voedsel – nectar – voornamelijk uit wilgen, sleedoorn, paardenbloemen en fluitenkruid.

Foto: ©Erik Speksnijder

Grote bloedbij

Grote bloedbij

De grote bloedbij is eveneens een koekoeksbij. De gastheer van deze soort is de grote zijdebij. De grote bloedbij is redelijk groot en heeft een opvallend roodgekleurd achterlijf, waaraan hij zijn naam te danken heeft.

Foto: ©Erik Speksnijder

Rosse metselbij vrouw

Rosse metselbij

De rosse metselbij wordt een maand later actief dan de gehoornde metselbij. Deze soort lijkt veel op de gehoornde metselbij, maar is meer oranjebruin van kleur. De nestbouw is vrijwel gelijk aan die van de gehoornde metselbij. Tot 2015 was de rosse metselbij de meest algemene metselbij ten noorden van de Westerschelde, maar de laatste jaren wordt de gehoornde metselbij overal in Zeeland talrijker. 

Bekijk hier hoe de bijen te werk gaan.

©Erik Speksnijder