Missie en visie
Zorg voor natuur, landschap en cultureel erfgoed is een kwestie van lange adem en focus. Iedere vier jaar stellen we ons vizier weer scherp om goed koers te blijven houden. Onze missie is kraakhelder:
In onze visie staat waar wij in geloven, hoe wij het verschil maken en waarin wij excelleren. Je vindt onze visie hier:
Strategische doelen
In ons Meerjarenplan 2024-2027 āNatuurlijk vooruitā kiezen we vijf strategische doelen: 1) Beschermen en ontwikkelen van robuuste natuur, 2) Behoud en ontwikkeling van karakteristieke landschappen, 3) Ons cultuurhistorisch gebouwd erfgoed toekomstbestendig maken, 4) Stem geven aan natuur, landschap en erfgoed en 5) Vergroten van verbinding van met natuur, landschap en erfgoed. Meer informatie over alle doelen vind je hieronder.
1. Beschermen en ontwikkelen van robuuste natuur
Robuuste natuur die veerkrachtig is en bestand tegen klimatologische en maatschappelijke ontwikkelingen is cruciaal. Onze ambitie is om natuurgebieden te vergroten, te verbinden en in te richten, zodat het ecosysteem zich kan ontwikkelen. Daartoe willen we 200 hectare aankopen, vooral binnen Natuurnetwerk Zeeland. De natuurkwaliteit versterken we door de ruim 10.000 hectare goed te beheren. Als we kansen zien voor typische flora en fauna doen we daar graag een stap extra voor. We streven naar natuurinclusieve overgangszones in samenhang met landbouw en recreatie. Het Topgebied Burghsluis bouwen we verder uit met agrarische partners en we leveren een vernieuwd Programma Natuur & Landbouw.
2. Behoud en ontwikkeling van karakteristieke landschappen
Streekeigen Zeeuwse landschapstypen en -elementen, zoals kreken en dijken, zorgen voor een gezonde biodiversiteit, zijn het āgroene erfgoedā en vormen mede de identiteit van Zeeland. Hierop zetten we expliciet in bij (her)inrichtingsplannen. Door kennis en bewustzijn wordt het landschap meer verankerd in onze beheerplannen. Wij haken aan bij het Aanvalsplan Landschap door streekeigen voorbeelden te ontwikkelen in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Zeeland. Met als doel de groenblauwe dooradering in het Zeeuwse landschap met twee procent te laten groeien.
3. Ons cultuurhistorisch gebouwd erfgoed toekomstbestendig maken
Wij hebben diverse cultuurhistorische objecten in eigendom en beheer, zoals boerderijen, landhuizen en schuren. Gebouwd erfgoed vraagt veel financiƫle middelen: voor onderhoud en renovatie op kortere termijn Ʃn duurzaam beheer in de komende decennia. We willen versnellen in het toekomstbestendig maken en houden van ons erfgoed. Dat doen we in vier projecten waarin erfgoed wordt gerenoveerd en herbestemd met het oog op duurzame exploitatie.
4. Stem geven aan natuur, landschap en erfgoed
Wij zijn dĆ© betrouwbare partner bij de totstandkoming en uitvoering van beleid rond relevante strategische en ruimtelijke thema's. Hierbij maken we bewuste keuzes waar en hoe wij aanhaken. Onze grootste focus voor belangenbehartiging zijn de thema's āWesterscheldeā en āLandelijk Gebiedā. We investeren in goede ingangen en relaties bij overheden en bestuur en vormen coalities met (maatschappelijke) organisaties. In de (netwerk)samenwerking zijn we constructief, en kritisch wanneer nodig.
5. Vergroten van verbinding van mensen met natuur, landschap en erfgoed
De waardering voor natuur, landschap en erfgoed van Zeeland is voor Zeeuwen en Zeelandliefhebbers een belangrijke drijfveer om deze ook te willen beschermen. We blijven werken aan dat maatschappelijk draagvlak. Dit doen we door onze gebieden, daar waar mogelijk, gastvrij open te stellen voor recreatie. Kwetsbare gebieden worden daarbij ontzien. We vergroten onze zichtbaarheid en zetten in op vernieuwing van natuurbeleving en -educatie voor jong en oud. Ook ontwikkelen we meer mogelijkheden om ons te steunen als donateur, vrijwilliger of ambassadeur.
Beleidsplan en jaarverslag
Meer lezen over onze statuten, meerjarenbeleidsplan of jaarresultaten?
Statuten Stichting Het Zeeuwse Landschap
Beleidsplan 2024-2027
Publieksverslag 2023
Jaarverslag 2023