Vogelkijkhutten in Zeeland
Neeltje Jans
Langs de wandelroute door het duin staat een kijkscherm. Vanachter dit scherm heb je zicht op een zoete duinplas midden in de kolonie meeuwen. Op deze plas komen ze badderen en drinken. Ook heb je hier wel kans op steltlopers. In het struweel rond het kijkscherm zingen in het voorjaar nachtegalen.
Inlaag Keihoogte
EĆ©n van de mooiste vogelkijkhutten in Zeeland. Een ruime hut met luiken op verschillende hoogtes en een mooi uitzicht over een grote plas met slikranden en een eilandje. Bij een normale waterstand is het hier in het voorjaar, nazomer en najaar goed steltlopers fotograferen. Soorten als oeverloper, zwarte ruiter en watersnip worden hier vaak gefotografeerd. Verder zitten er veel verschillende soorten eenden aanwezig op de plas en met een beetje geluk zie je de vos.
's-Gravenhoekinlaag kijkscherm
Bovenop de dijk staat een kijkscherm vanwaar je mooi uitzicht over de inlaag hebt. Voor het kijkscherm liggen een aantal broedeilanden waar visdieven, kokmeeuwen en soms zwartkopmeeuwen broeden. Op de plas zwemmen vaak futen, tafeleenden en in de winter ook nonnetjes en brilduikers.
's-Gravenhoekinlaag vogelhut
Aan de oostkant van de inlaag staat een kleine vogelkijkhut die zicht biedt op een met riet omzoomde plas. Vanuit deze hut kun je zowel watervogels als dodaars en kuifeend bekijken maar ook rietsoorten als baardman en cettiās zanger. Met een lage waterstand ligt er een slikrandje voor de hut waar watersnippen en witgatjes op foerageren.
Plaat van de Vliet
Een wat oudere vogelkijkhut die bestaat uit twee verdiepingen. Je hebt zicht op een deel van het Volkerak waar veel krakeenden, duikeenden en zwanen zitten. Ook zie je hier geregeld grote zilverreigers en lepelaars en met wat geluk de visarend in de trektijd. Vanuit de laagte kijkgaten kun je rietzangers en kleine karekieten door het riet zien scharrelen.
Slikken van de Heen
Langs een van de wandelroutes hier staat een kijkscherm van waar je zicht hebt op een oude getijdenkreek. Hier zijn altijd veel watervogels te vinden. In de zomer veel krakeenden en in de winter veel duikeenden, maar ook grote zaagbekken. De grote zilverreiger zoekt zijn voedsel langs de oever en de visarend en zeearend vliegen hier soms over.
Bruintjeskreek
Hier staat een kleine vogelkijkhut die zicht biedt op de met riet omzoomde kreek. De kreek zit altijd vol met eenden, zoals pijlstaarten en ganzen. In de winter zie je hier ook grote zaagbekken en het hele jaar door de kleine zilverreiger. In de rietkraag zit de rietzanger, cettiās zanger en met veel geluk zie je de stiekeme roerdomp.
De Blikken "Sluiswachter"
In dit gebied staan twee prachtige hutten met kijkgaten op verschillende hoogtes. De oostelijke hut āDe Sluiswachterā biedt een mooi zicht op de plas en vlak voor de hut ligt een slikrand. Op deze slikrand lopen de oeverlopers, tureluurs, kleine plevieren en kluten zeer dichtbij. Regelmatig laat de steltkluut zich hier zien. Op de plas zitten wintertalingen, bergeenden en soms geoorde futen.
De Blikken "Hof Scheerkens"
Vanuit de hut āHof van Scheerensā heb je een vergelijkbaar zicht, maar is de afstand tot de broedeilanden van visdief en kokmeeuwen minder groot. Vanuit deze hut maak je wat meer kans de grutto te zien en veel brandganzen.
Waterdunen
In dit hagelnieuwe gebied liggen 4 vogelhutten en staan meerdere kijkschermen. In het centrale deel ligt de trekvogelhut en de kolonievogelhut. In het westelijke deel liggen twee kinderhutten en vijf kijkschermen. Vanuit de kolonievogelhut kijk je op de broedeilanden waar duizenden kustbroedvogels broeden als grote stern, kokmeeuw en zwartkopmeeuw. De trekvogelhut biedt meer zicht op slikrandjes waar doortrekkende stellopers hun voedsel zoeken.
Waterdunen kinderhutten
De kinderhutten bieden zicht op slikrandjes en broedvogeleilanden. De westelijke hut biedt een uniek zicht op een kolonie oeverzwaluwen. Hier kun je de zwaluwen af en aan zien vliegen naar hun nestholen. De kijkschermen langs de wandelroute bieden allemaal zicht op de broedeilanden en de zoete roerdomppoelen. In deze poelen komen de kustbroedvogels wassen en drinken.
Vanuit alle hutten en kijkschermen zie je kleine zilverreigers, lepelaars en scholeksters.
Waterwinbossen
Dit is een unieke hut middenin het bos. Deze hut is niet vrij toegankelijk maar te boeken als fotohut. Hier kun je meer lezen over deze hut. We houden de exacte locatie van de hut geheim om verstoring tijdens het fotograferen te voorkomen.
Verdronken Land van Saeftinghe
Een ruime vogelkijkhut met een dakterras vanwaar je mooi zicht hebt over een deel van dit brakwaterschor. Voor de hut liggen vaak slikrandjes waar steltlopers als zwarte ruiter en wulp komen foerageren. Verder op het schor zie je roofvogels vliegen als de bruine kiekendief, blauwe kiekendief, slechtvalk en soms zeearend en ruigpootbuizerd. Langs de dijk trekken vaak tapuiten, paapjes en beflijsters door. In de wintermaanden zitten er grote groepen brandganzen, waar af en toe wel eens een roodhalsgans tussen zit.
Groote gat
Aan het eind van een houten vlonder ligt aan de rand van de rietkraag een kleine vogelhut. Voor de hut ligt een slikrand in de kreek waar vaak lepelaars staan te rusten en groepen wulpen en gruttoās staan. In de rietkraag rond de hut zitten rietgorzen, rietzangers en af en toe baardmannetjes.
Sophiapolder
Langs de Isabelladijk ligt een uitkijkvlonder vanwaar je mooi zicht hebt op de voormalige getijdenkreek met het broedeiland. Op het eiland broeden visdieven, kokmeeuwen en zwartkopmeeuwen. Op de slikranden rond het eiland lopen kluten, steltkluten, kemphanen en andere doortrekkende steltlopers. Op het water zitten heel veel eenden en ganzen.
Nummer Een
Bovenop de Westerscheldedijk bij het gehucht Nummer Een staat een vogelkijkhut vanwaar je op de Westerschelde uitkijkt. Voor de hut ligt een broedvogeleiland waar jaarlijks vele visdieven, grote sterns en zwartkopmeeuwen broeden. Ook heb je heir grote kans om dwergsterns te zien en soms zelfs strandplevieren. Als doortrekkers worden hier geregeld rosse grutto's, oeverlopers en verschillende soorten ruiters gezien.
Isabellapolder
Een verborgen pareltje ten noorden van Aardenburg is de Isabellapolder. Een mooi groen en nat gebied met weidevogels en moerasvogels. De dodaars en rietzanger broed hier en met een beetje geluk zie je een doortrekkende zomertaling. In de rietkragen hoor je cetti's zangers en vaak zit de koekoek in dit gebied.