Stikstofbeleid
De hoeveelheid stikstof die neerslaat is te hoog. Al jarenlang gaat de natuurkwaliteit in het landelijk gebied en de duinen hard achteruit. De noodzaak om door te pakken is groot. Het Zeeuwse Landschap pleit voor (inter)nationale en regionale aanpak van de stikstofproblematiek en natuurherstel waarbij elke sector een grote bijdrage levert. Met perspectief voor extensievere landbouw: Zeeuwse boeren hebben een belangrijke taak als beheerder van cultuurlandschap en om biodiversiteit te bevorderen.
PFAS en Westerscheldenatuur
Al decennialang worden PFAS-stoffen gebruikt in diverse producten met als groot nadeel dat deze nauwelijks afbreken in het milieu. Het Zeeuwse Landschap deelt de zorgen over de hoge waardes die in de Westerschelde zijn aangetroffen en roepen overheden op om zo snel mogelijk een stop te zetten op PFAS-lozingen. Tegelijkertijd zorgen andere factoren voor grote, potentieel onherstelbare, schade in de natuur in de Westerschelde. Spoedige maatregelen om het natuurlijke systeem te herstellen zijn cruciaal.
Zeegroente snijden
Het snijden van zeegroente is een oude traditie in Zeeland. Echter vindt dit plaats in gebieden die kwetsbare kustvogels nodig hebben om te overleven in het broedseizoen. Daarom zoeken Zeeuwse natuurorganisaties, samen met overheden en zeegroentensnijders naar mogelijkheden om die verstoring van vogels op het schor te voorkomen en de traditie door een andere invulling overeind te houden. Zo wordt onder meer gekeken naar alternatieve, mogelijk nieuwe, locaties voor zeegroente snijden.