De zwarte, verkoolde bomen zijn een triest gezicht. Op 23 maart woedde er een brand in het Clingse Bos, waarbij 2,4 hectare in vlammen opging—voornamelijk al dode fijnsparren. De komende tijd gaan we delen herplanten, andere delen blijven ongemoeid om het natuurlijke herstel te volgen.

Negatieve effecten beperkt

Dankzij de snelle inzet van de brandweer bleef de schade beperkt. Hierdoor vallen de negatieve effecten op de natuur vallen gelukkig mee. Sterke loofbomen zoals zomereiken en berken doorstonden de brand grotendeels. Er zijn geen bijzondere plantensoorten verloren gegaan en de meeste broedvogels hadden nog geen nesten. 

De schrik zit er goed in, maar deze gebeurtenis biedt ook kansen.  

 

Er zijn zeldzame paddenstoelen die hoofdzakelijk op brandplekken groeien. Die spelen een belangrijke rol in het weer geschikt maken van de grond voor plantengroei.
Alex Wieland
Terreinbeheerder
Verkoolde boom tegen de achtergrond van groene loofbomen

Onderzoek

De Universiteit van Gent gaat onderzoek doen naar de risico's en effecten van de natuurbrand in het Clingse Bos. Daarnaast gaan we monitoren hoe het gebied zich herstelt en of bepaalde soorten voordeel hebben gehad van de brand. Een deel van de afgebrande zone wordt herplant, terwijl andere delen ongemoeid blijven om het natuurlijke herstel te volgen. 

Droogte in natuur

Als het langere tijd droog is, is het risico op natuurbranden groter. Zeker in combinatie met een harde wind. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn op vuur. Een sigarettenpeuk, restanten van een BBQ of een stuk glas dat de zon reflecteert, kunnen al grote gevolgen hebben. Niet voor niets is open vuur niet toegestaan in natuurgebieden. Je kunt hiervoor een proces-verbaal krijgen. 

Gelukkig bleef de brand beperkt en zijn de Waterwinbossen, waar de Clingse bossen onderdeel van uitmaken, gewoon te bezoeken.