Gerard Wösten
Gerard Wösten
Terreinbeheerder Walcheren
De damherten in Oranjezon zijn een echte publiekstrekker. Ze boeien fotografen met telelenzen die er in de vroege ochtenduren op uit trekken, maar ook campinggasten die op een bankje langs de rand genieten van de grazende dieren. Vooral in de bronsttijd is het een hele belevenis om door Oranjezon te lopen. Overal hoor je dan de bokken ‘burlen’ en hun geweien tegen elkaar aan stoten.
Damherten in gevecht

Hoogbronst

Tijdens de bronst wordt door de bokken veelvuldig geroepen. Dit ‘burlen’ wordt bij damherten ‘knorren’ genoemd en is over grote afstand te horen. Vaak staan de bokken met hun neus in de lucht en is hun bovenlip omgekruld. Tijdens dit ‘flemen’ wordt het orgaan van Jacobsen ontbloot, waarmee de bokken kunnen ruiken of de hindes hun eisprong hebben gehad. In de kuilen urineren de bokken tegen hun eigen buik en schoppen met hun poten zand tegen de buik en hals. Ze zoeken leeftijdgenoten op om zich aan te meten. Tijdens dit ‘spiegelen’ lopen ze naast elkaar op en schatten hun kansen in. Als er een duidelijk verschil in formaat of kracht is, komt het niet tot een gevecht. Maar wanneer de bokken elkaars gelijken zijn, haken ze de geweien in elkaar en begint de worsteling.

Burlend damhert
Damhertbok in het naaldbos

HET GEREEDSCHAP

Bij damherten groeit het gewei ieder jaar vanaf het begin weer aan. Ze werpen het gewei in het voorjaar af; de volwassen bokken in april en de jonge bokken in mei. Vanaf dat moment gaat het nieuwe gewei weer direct groeien; na een week hebben de dieren al knoppen. Het gewei is in augustus voltooid. In de periode dat het gewei groeit, zit er een viltig laagje dooraderd met bloedvaten overheen, de bast. Die schuren ze in september af, zodat het kale gewei vrijkomt van dood materiaal. Het gewei is op zijn grootst (4-5 kg) als de bok zo'n acht tot negen jaar oud is. Daarna wordt het ieder jaar kleiner. Aan de hand van het formaat van het gewei kan dus een schatting worden gemaakt van de leeftijd. 

Vechtende damherten