Natuur en natuurbeleving terugbrengen op het strand
Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in Nederland. In het vloedmerk leven unieke plant- en diersoorten en vinden veel soorten broedvogels een plek om te broeden. Ook dragen deze planten bij aan het ontstaan van nieuwe duinen op het strand. Het Groene Strand wil daarom de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand. Door middel van educatie en activiteiten betrekken we het publiek hierbij. Dit jaar met veel succes, want onze populaire Groene Strand expedities en sportieve uitdagingen met sledes werden druk bezocht. Daarnaast dragen maatschappelijke organisaties een steentje bij met georganiseerde schoonmaakacties.
Groene Strand Wimpel uitreiking
Maandag 25 september is het dan zover, elf groene stranden ontvangen de Groene Strand Wimpel. Stranden die deze erkenning krijgen, hebben kunnen aantonen dat de natuurwaarden op het strand erkend worden, dat afspraken over beheer en gebruik deze waarden respecteren, dat een actieve, betrokken community zich er structureel voor inzet en dat mensen er weer van kunnen genieten.
- Nieuwkomers
- Strand Bloemendaal, Gemeente Bloemendaal
- Strand Monster (Zandmotor) Gemeente Westland
- Strand Noordvoort, Gemeente Noordwijk
- Verlenging
- Strand Oranjezon en Strand Neeltje Jans, Gemeente Veere
- Strand Verklikkerstrand, Gemeente Schouwen-Duiveland
- Strand Kwade Hoek en Strand Westhoofd Gemeente Goeree-Overflakkee
- Strand Camperduin, Gemeente Bergen
- Strand Heemskerk, Gemeente Heemskerk
- Strand Slikken van Voorne, Gemeente Voorne aan Zee
Het Groene Strand
Het Groene Strand is een samenwerking tussen LandschappenNL, Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Stichting ANEMOON en Vogelbescherming Nederland om de natuur en natuurbeleving terug te brengen op de Nederlandse stranden. Het Groene Strand is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.