2013
Het begon allemaal in 2013 toen er een kunstnest werd geplaatst op één van de eilanden in het Volkerakmeer bij de Slikken van de Heen. Het gebied was al vaker naar voren gekomen als potentieel broedgebied voor de zeearend, maar de bomen waren nog te jong om een nest te dragen. En goede hoge bomen in een rustig gebied waren er niet. Zeearendennesten kunnen namelijk wel enkele honderden kilo’s wegen. Daarom werd er overwogen om een kunstnest te plaatsen in een jonge wilg. Uit onderzoek bleek namelijk dat kunstnesten in het buitenland goed werken.
2014
In dit jaar werd er een mannelijke zeearend geboren in de Biesbosch. De vogel werd geringd door Werkgroep Zeearend, met een zwarte kleurring met de inscriptie AV01. Dit mannetje is na het uitvliegen gaan zwerven en uiteindelijk op de Slikken van de Heen terechtgekomen.
2015
In januari van 2015 werden er voor een langere periode drie zeearenden op en rond de Slikken van de Heen waargenomen. Dit zag er erg hoopgevend uit en de vogels werden daarom nauwlettend in de gaten gehouden of ze gingen broeden. Daar is het helaas niet van gekomen dat jaar.
2016
Op 24 februari vond Jaap Noordijk een verzwakte zeearend op de Slikken van de Heen. De vogel droeg een ring waaruit bleek dat het AV01 uit de Biesbosch was. De vogel had nog wat voedselresten uitgebraakt en die zijn opgestuurd voor onderzoek. Na dit onderzoek bleek dat de vogel opzettelijk vergiftigd was met zwaar illegaal landbouwgif verstopt in een kadaver. De vogel is naar de vogelopvang in Zundert gebracht en herstelde gelukkig goed. Na vijf dagen kon de vogel weer uitgezet worden op de Slikken van de Heen.
2017
Goed nieuws, want het mannetje AV01, wat was vergiftigd, is weer in het gebied waargenomen in het Krammer-Volkerak. De vogel is meerdere malen gezien en herkent aan de unieke code op de ring. Hij was steeds in gezelschap van een volwassen vrouwtje en leek daar een band mee te hebben. Aan het begin van de winter, in november, werden beide vogel waargenomen rond het kunstnest bij de Slikken van de Heen. Door meerdere waarnemers werd toen zelfs paring waargenomen. Alle hoop was nu gevestigd op AV01 en zijn nieuwe vrouw.
2018
De beide vogels zijn de gehele winter en voorjaar rond het nest gezien en op een gegeven moment werd ook het vrouwtje broedend aangetroffen op het nest. He duurde nog tot begin mei tot de beschuit met muisjes op tafel gezet konden worden. Toen werd door een vogelaar namelijk gezien dat het vrouwtje steeds met haar kop naar beneden op het nest zat om een jong te voeden. Het eerste broedgeval voor Zeeland was een feit en leek ook nog eens succesvol te zijn!
Op 25 mei is ecoloog Pepijn Calle naar het nest geklommen en er bleek een kerngezonde jonge vogel op te zitten. De vogel bleek, na te zijn gemeten en gewogen, een mannetje te zijn en woog 4,1 kilo. Hij kreeg van Werkgroep Zeearend een wetenschappelijke ring en een kleurring met de inscriptie WN01. Naast dat dit het eerste broedgeval voor Zeeland betekende, was het ook het eerste broedgeval in Nederland ooit op een kunstnest.
2019
Het jonge mannetje WN01 wat in 2018 uitgevlogen was op de Slikken van de Heen maakt het uitstekend en zwerft lekker rond in Nederland. De vogel werd al gezien in het Krammer-Volkerak en het Haringvliet en is zelfs al tot in de Oostvaardersplassen gekomen! Daar werd hij in de zomer gezien.
Ondertussen zijn de ouders op een nieuwe locatie op de Slikken van de Heen begonnen om zelf een nest te bouwen. Ondanks dat ze het jaar ervoor succesvol een jong hadden grootgebracht, besloten ze toch een nest zelf te gaan bouwen in een berk. Dit bleek echter een verkeerde keuze, want tijdens een stevige voorjaarsstorm is het nest uit de boom gewaaid en lag er onder de boom een kapot ei.
2020
Het koppel zeearend heeft geleerd van hun fout om vorig jaar zelf een nest te bouwen en is weer gaan nestelen in het kunstnest. Het lijkt in eerste instantie allemaal goed te gaan en het vrouwtje word weer gezien in broedhouding op het nest. Wat betekent dat er in ieder geval eieren zijn. Helaas is het broedsel uiteindelijk mislukt door herhaaldelijke verstoring door recreatievaart. Ondanks dat het eiland in verboden vaarwater ligt, wordt er veel gevist in die omgeving. Zeearenden zijn erg kwetsbaar en verstoringsgevoelig wanneer ze op het nest zitten.
2021
De start van het jaar is hoopgevend. Het paar is nog bij elkaar en onderneemt weer een broedpoging op het kunstnest. Ook is het gebied in de winter afgezet met een ballenlijn om verstoring te voorkomen. Naarmate het voorjaar vordert gaat het er steeds beter uitzien. Het vrouwtje wordt weer in broedhouding waargenomen. Toch verlaat ze het nest steeds vaker om voor zichzelf voedsel te gaan zoeken. Wat vreemd gedrag is omdat normaal het mannetje die taak op zich neemt.
En dan wordt er op 12 april op akker bij De Heen een gewonde zeearend gevonden. De vogel heeft een bebloede borst en wonden aan de klauwen. Ook deze zeearend wordt naar de vogelopvang in Zundert gebracht om op krachten te komen en te genezen van de verwondingen. De vogel is geringd blijkt te zijn verwond door een andere zeearend en uit onderzoek blijkt het een vrouwtje te zijn. Het vrouwtje van het kunstnest! Al vrij snel wordt in de omgeving van het kunstnest een nieuw vrouwtje gezien, wat gepaard is met het mannetje AV01. Dit vrouwtje is iets groter en jonger en dat verklaart meteen waarom het andere vrouwtje gewond is geraakt tijdens een gevecht. Het nest wordt dit jaar niet meer bezocht door het mannetje en zijn kersverse vrouw en mislukt dus ook.
2021
Het vrouwtje in het vogelasiel knapt gelukkig snel op en wordt verplaatst naar een grote buitenkooi. Er worden al plannen gemaakt om de vogel weer vrij te laten in de natuur, maar zover laat ze het niet komen. Op 4 mei weet ze een gat in het dak van de kooi te maken met haar enorme klauwen en ontsnapt.
Waar ze naar toe is gevlogen is tot op heden nog onbekend, want de ring is nog nergens afgelezen.
2022
Het kersverse paar met AV01 en de grote vrouw starten het jaar goed met het aanbrengen van takken op het kunstnest en ook worden ze parend waargenomen. Als er in het voorjaar een klein kopje boven de rand uitsteekt, is het zeker; ze hebben een jong. Het blijft natuurlijk de vraag of het om 1 jong gaat of meerdere. Dat zal moeten blijken als op 30 mei een poging wordt ondernomen om de jongen te ringen. Op het nest wordt door Wannes Castelijns een jong vrouwtje aangetroffen en een jong wat al langere tijd dood is. Het vrouwtje weegt 3,5 kilo en wordt door Werkgroep Zeearend voorzien van een ring met de inscriptie WN41. De doodsoorzaak van het andere jong blijft onbekend. Maar voor het eerst sinds 2018 is er dus een jong groot geworden en uitgevlogen.
2023
Na het succesvolle broedseizoen van 2022 besluit het paartje om alsnog zelf aan een nest te beginnen op een andere locatie. Weer kiezen ze voor een berk, maar dit keer lijkt het er stevig uit te zien en zijn er geen voorjaarsstormen. Maar aangezien het dicht tegen het voor een publiek toegankelijke weg ligt, is de kans op verstoring erg groot. Ze verlaten het nest dan ook al vrij snel voor er eieren zijn gelegd. Uiteindelijk kiezen ze er voor om een nest te bouwen op een eiland verderop in het Zuid-Hollandse deel van het Volkerak. Helaas werden ze daar in de meest kwetsbare periode van de eileg verstoord door een illegaal overnachtende sportvisser en bleef broedsucces dus uit.
2024
Eind januari werd in het Haringvliet bij Stellendam een jongen zeearend gefotografeerd door Ernest den Bekker. Op de foto was de ring goed zichtbaar en het bleek te gaan om het jonge vrouwtje wat in 2022 geboren was op het kunstnest. WN41 dus. Ze was aan het jagen op de watervogels daar. Dit was de eerste keer dat ze werd gezien sinds het ringen. Eind februari werd ze afgelezen bij het Stappersven in de Kalmthoutse Heide. Of er dit jaar nog gebroed gaat worden en of AV01 nog steeds samen is met hetzelfde vrouwtje zal dit voorjaar blijken…
We houden je op de hoogte!
Donderdag 15 februari fotografeerde Maarten Hotting in de Bataviahaven in Lelystad een laag overvliegende volwassen zeearend. Op de foto was een ring te zien en na ver inzoomen de code WN01; ons eerste Zeeuwse zeearendjong! Dit was de eerste keer sinds 2019 dat het jong wat in 2018 is geboren op de Slikken van de Heen weer is gezien. Hij is dus bijna 5 jaar onder de radar gebleven en vliegt dus nu in de omgeving van de Oostvaardersplassen. Grote kans dat hij daar een nest in de buurt heeft.
2024
Het paartje is nog steeds samen en heeft, zo eigenwijs als ze zijn, weer eens een broedpoging ondernomen op een nieuwe locatie. Ze hebben zelf een nest gebouwd in een berk verderop langs het Volkerak. Een tijd zijn ze daar op en rond het nest gezien, maar uiteindelijk is het om onbekende redenen toch mislukt. Het blijft een onhandig paartje...