Het Zeeuwse Landschap is geschrokken van dit nieuws en staat in nauw contact met de boeren. Op dit moment is er nog niet bekend of er een relatie is tussen de hoge PFOS-waarden van de Vlaamse veehouderij en het gebied waarin de dieren graasden. Het is in ons aller belang dat er zo snel mogelijk aanvullend onderzoek gedaan wordt. In het belang van de volksgezondheid, in het belang van het voortbestaan van de bedrijven van onze pachters en ook in het belang van de natuur. Daarom pleit Het Zeeuwse Landschap voor een uitgebreid aanvullend onderzoek naar vee dat graast in Saeftinghe en naar hoe het vee de PFAS binnenkrijgen. Van daaruit kunnen we waar nodig aanpassingen doen en werken aan oplossingen.
Begrazing is essentieel om de natuurwaarden in Saeftinghe op peil te houden. Hierdoor krijgen specifieke plantensoorten die belangrijk zijn voor Saeftinghe de kans om te groeien. Daarom werken wij al jarenlang naar tevredenheid samen met lokale boeren: hun landbouwhuisdieren hebben een plek om te grazen en de vegetatie in Saeftinghe blijft in stand. Als er nu een einde komt aan deze vruchtbare samenwerking lijden niet alleen de boeren, maar ook de natuur en Het Zeeuwse Landschap aanzienlijke schade.
Het Zeeuwse Landschap spreekt zich al jaren uit voor het aanpakken van het lozen van PFAS in de Wester- en Zeeschelde. Wij hebben grote zorgen over de hoge PFAS-concentraties in de Westerschelde en daarbuiten, zowel voor de natuur, de economie als voor de volksgezondheid. Het stoppen van de PFAS-vervuiling is de enige weg naar systeemherstel.
Hier is de brief te lezen die Provincie Zeeland aan de Provinciale Staten heeft verstuurd. De brief van Provincie Zeeland aan het ministerie is hier te lezen.