Zuidelijke glazenmaker
Eén van de grotere libellensoorten, met een opvallend blauw uiterlijk. Vooral het mannetje is schitterend azuurblauw. Na een invasie in 1995 handhaafde de soort zich op een aantal plekken in Zeeland. De zuidelijke glazenmaker blijft een zwerver en komt tegenwoordig vooral in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren voor. De mannetjes zijn sterk territoriaal en patrouilleren veelvuldig in hun territorium. Hierbij jagen ze andere mannetjes weg, maar ook mannetjes van de sterk gelijkende paardenbijters zijn niet veilig.
Gaffelwaterjuffer
De voor Nederland eerste exemplaren van deze soort werden in de zomer van 2007 in de Kievittepolder bij Cadzand gevonden. Tot 2010 was Zeeuws-Vlaanderen dé plek in Nederland om deze soort te zien, daarna zijn gaffelwaterjuffers ook in Zuid-Limburg aangetroffen. Vandaag de dag is hun verspreiding zo groot dat ze op sommige plaatsen algemener zijn dan de azuurwaterjuffer. De soort dankt zijn naam aan de zwarte tekening in de vorm van een gaffel op het achterlijf.
Zuidelijke heidelibel
Nog zo’n soort die vanuit het zuiden snel oprukt, met wederom een belangrijke rol voor Zeeuws-Vlaanderen. In 2010 werd de eerste in Zeeland gezien in de Kievittepolder bij Cadzand en lange tijd was de populatie in de Wilde Landen bij Heikant de grootste van Nederland. Deze heidelibel is de zuidelijke tegenhanger van de steenrode heidelibel en lijkt daar ook erg veel op. Zuidelijke heidelibellen zijn te herkennen aan de lichtere poten en minder tekening op het borststuk.
Bruine winterjuffer
Een libellensoort met een heel unieke levenswijze. Het is namelijk (met de noordse winterjuffer) de enige libellensoort die overwintert als volwassen individu. Hierdoor is de bruine winterjuffer meteen de langstlevende soort van Europa. Deze vrij onopvallende kleine bruine juffer blijft vaak tussen de begroeiing en houdt als enige van de juffers beide vleugels aan één kant van het lichaam.
Vuurlibel
Nog een redelijke nieuwkomer in Zeeland. De eerste waarneming dateert uit 1994 in Zeeuws-Vlaanderen. In de jaren die volgden, ontstonden populaties in Oranjezon en de Wilde Landen. De vuurlibel heeft vanuit Zeeland en Zuid-Limburg de rest van het land bevolkt. Het is een schitterende soort. De mannetjes zijn opvallend felrood gekleurd en hebben een verdikt achterlijf. Een echte pionierssoort, die snel nieuwe plassen en poelen ontdekt.