Tijdens het PARTRIDGE-project hebben we laten zien dat herstel van biodiversiteit op akkers écht mogelijk is. Dankzij gerichte maatregelen steeg het aantal akkervogels aanzienlijk. Die resultaten geven hoop, maar ook een opdracht: dit is het moment om door te pakken. We zijn blij dat we samen met boeren en partners verder kunnen bouwen aan een omgeving waar biodiversiteit groeit én boeren toekomst hebben. Dit is de integrale aanpak die nodig is om onze natuur duurzaam te herstellen.
In Schouwen-West gaan boeren, natuurorganisaties en onderzoekers samenwerken in een bijzonder project. Ze willen samen ontdekken hoe boeren op een manier kunnen werken die zorgt voor minder uitstoot van stikstof, betere waterkwaliteit, meer planten en dieren (biodiversiteit) en een gezond verdienmodel.
Nieuwe landbouwvormen in de praktijk
In dit vierjarige onderzoek proberen boeren op vrijwillige basis nieuwe werkwijzen uit op hun eigen bedrijf. Ze passen bijvoorbeeld hun manier van bemesten of bewerken van het land aan. Zo wordt gekeken wat werkt voor de natuur én voor een gezond boerenbedrijf.
De resultaten moeten laten zien hoe boeren kunnen bijdragen aan drie belangrijke doelen: Minder stikstof in de lucht en het water, betere waterkwaliteit in het gebied en meer biodiversiteit, zoals bloemen, insecten en vogels (waaronder de patrijs en veldleeuwerik).
De afspraken hiervoor staan in de Onderzoek- en Ontwikkelovereenkomst ‘Boeren voor natuurinclusieve landbouw Schouwen-West’. De provincie Zeeland ondertekent deze overeenkomst samen met verschillende partners, waaronder Het Zeeuwse Landschap, het Louis Bolk Instituut en de Agrarische Natuurvereniging Zonnestraal.
‘Samen doen’
De provincie investeert ruim 1,18 miljoen euro in dit project. Ook Het Zeeuwse Landschap levert een bijdrage. De kennis die dit onderzoek oplevert, wordt niet alleen in Schouwen-West gebruikt, maar kan ook helpen bij plannen in andere gebieden.
Gedeputeerde Wilfried Nielen is blij met de intentie van de partijen om samen te werken: “Als we natuur willen herstellen, moeten we dat samen doen. Boeren spelen daarin een sleutelrol. Met dit onderzoek zoeken we samen naar haalbare oplossingen.”
Die mening deelt directeur Rob van Westrienen van Het Zeeuwse Landschap. “We zijn blij dat we samen met boeren en partners verder kunnen bouwen aan een omgeving waar biodiversiteit groeit én boeren toekomst hebben. Dit is de integrale aanpak die nodig is om onze natuur duurzaam te herstellen. Door natuurinclusieve landbouw ontstaat er een natuurlijk en gezond systeem.”
De provincie is al eerder de Gebiedenaanpak Schouwen-West gestart om natuur en landbouw beter in balans te brengen. Bijvoorbeeld middels het project omtrent experimenteergronden waarbij boeren met nieuwe gewassen en teeltmethoden experimenteren die nog te risicovol zijn om direct op het eigen bedrijf uit te proberen.
