Het besluit van het kabinet om het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te stoppen, vergroot de onzekerheid en vertraagt broodnodige oplossingen voor het Nederlandse landschap. Dit programma bood een integrale aanpak voor uitdagingen zoals natuurherstel, stikstofreductie, doorontwikkeling van de landbouw, en waterkwaliteit. Het verdwijnen van het NPLG betekent dat de kwaliteit van de natuur zorgwekkend blijft en de onzekerheid voor boeren aanhoudt.

Het Zeeuwse Landschap en de andere provinciale landschappen roepen het kabinet daarom op snel duidelijkheid te bieden over hoe de doelen op het gebied van natuur, landbouw, klimaat en stikstof nu worden gerealiseerd. En we staan klaar om onze bijdrage te leveren aan een toekomstgerichte, duurzame oplossing.
Zicht op bomen en een ven in natuurgebied Oranjezon

De afgelopen jaren hebben provincies, in samenwerking met partners zoals LandschappenNL, waar Het Zeeuwse Landschap onderdeel van uitmaakt, intensief gewerkt aan deze gebiedsplannen. En met succes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de provincies recent de Tweede Kamer nog hebben opgeroepen het NPLG in een of andere vorm vooral wèl door te zetten.

Het goede nieuws is dat het kabinet zich naar verluidt wil houden aan bestaande afspraken en doelen rond de waterkwaliteit en de bescherming van de natuur. De realisatie daarvan is, denken wij, gebaat bij intensieve samenwerking in het landelijk gebied. Het is ons inziens daarom van groot belang dat er snel duidelijkheid komt over hoe het kabinet denkt de doelen op het gebied van natuur, klimaat, stikstof en waterkwaliteit te realiseren.

Samenwerken aan een toekomstgerichte aanpak

LandschappenNL is en blijft gaarne bereid om samen met kabinet en provincies te werken aan integrale oplossingen. De uitdaging om natuurherstel, klimaatadaptatie, doorontwikkeling van de landbouw, en een gezonde leefomgeving te combineren, vraagt om samenwerking en een samenhangende visie. Wij roepen het kabinet dan ook op om voort te bouwen op de kennis en ervaring die reeds zijn opgedaan en om de investeringen in de gebiedsprocessen niet verloren te laten gaan.

Wij hopen dat het kabinet spoedig met heldere plannen komt die de verwachtingen en inspanningen van alle betrokken partijen in het landelijk gebied rechtdoen en die zullen leiden tot een duurzame en integrale oplossing voor de uitdagingen waar Nederland voor staat. LandschappenNL draagt daar graag haar steentje aan bij.