Foto van Marcel Klootwijk, medewerker communicatie en publiekszaken
Marcel Klootwijk
Medewerker communicatie en publiekszaken
De meeste Nederlanders kennen de Noordzee alleen vanaf het strand. Maar dat is slechts een fractie van het natuurgebied, dat niet alleen het grootste van ons land is, maar ook een enorme rijkdom kent aan planten en dieren. De bioscoopfilm De Wilde Noordzee, die dit najaar uitkomt, werpt een indrukwekkende blik op de andere zijde van het wateroppervlak.
Zeevenkel

De Zeeuwse kustwateren zijn van groot belang voor de Noordzee. Zo vormen de Westerschelde en de Oosterschelde met de daaraan grenzende natuurgebieden de kraamkamer van de Noordzee. Schelpdierbanken en dijken vormen een voedselbron en leefomgeving voor krabben, zeeanemonen en zeekatten. Vissen, zoals fint, paling, haring, tong en bot, worden geholpen in zwemroutes richting de zee en het achterland. Ook zorgt de dynamische getijdennatuur voor uniek plant- en dierleven op stranden en dijken, wat bijdraagt aan de biodiversiteit. In aangespoeld wier leven tal van kleine diertjes, als strandvlooien en wiervliegen. Samen met schelpdieren trekken die weer vogels aan, zoals strandlopers en steenlopers. En de unieke plantengroei zorgt ervoor dat op het strand weer nieuwe duinen ontstaan. 

De bioscooppremière van De Wilde Noordzee vond plaats tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen op zaterdag 7 september. De film is vanaf 12 september in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien.