Wat is het doel van de Beschermersraad?
•    De raad denkt op verzoek mee over actuele thema’s waar de stichting Het Zeeuwse Landschap zich mee bezig houdt 
•    De organisatie hoort wat er leeft bij (een deel van) de Beschermers om voeling te houden met de achterban

Wat doet de Beschermersraad?
De leden van de raad geven de directeur-bestuurder hun mening over actuele onderwerpen die door de organisatie worden aangedragen. De directeur-bestuurder neemt die meningen mee in de standpuntbepaling van de organisatie over het betreffende onderwerp. Anderzijds is het voor de leden mogelijk om aan te geven wat er bij hen (en de bredere achterban van Het Zeeuwse Landschap) leeft. Welke onderwerpen zijn voor de organisatie belangrijk en hoe denken (een deel van) onze Beschermers over dat onderwerp?

Hoe werkt de Beschermersraad?
De raad kan op diverse manieren bevraagd worden. Het kan zijn via een digitale meningspeiling, een digitale bijeenkomst of een fysieke bijeenkomst. In de loop van de tijd zal blijken hoe vaak de raad bevraagd wordt, maar in ieder geval 1 keer per jaar.  Als er een bijeenkomst is dan treedt de directeur-bestuurder op als voorzitter van de Beschermersraad. Vanuit de organisatie wordt voorzien in een secretaris. Leden van de Raad van Toezicht kunnen de bijeenkomsten bijwonen, maar zijn geen lid van de Beschermersraad.

Wat is de samenstelling en het profiel van de Beschermersraad?
De raad bestaat uit een groep van 15-25 Beschermers van Het Zeeuwse Landschap. Zij hebben het volgende profiel:
o    Zijn Beschermer van de stichting (werden voorheen donateurs genoemd)
o    Hebben voeling met wat er leeft in de maatschappij en specifiek onder de Beschermers 
o    Hebben kennis en ervaring met tenminste één van de aandachtsvelden van de stichting: natuur, landschap, erfgoed, natuurbeleving, communicatie, vrijwilligers, landbouw, bedrijfsleven, verdienmodellen en lobby 
o    Hebben bij voorkeur een groot netwerk 
o    Zijn bereid en in staat kennis te nemen van het lopende beleid en lopende zaken 
o    Zijn bereid en hebben tijd om kennis en ervaring actief en belangeloos in te zetten ten behoeve van het goed functioneren van de stichting
o    Vormen tezamen een zo getrouw mogelijke afspiegeling van de achterban van de stichting (Beschermers en sympathisanten) 
o    Zijn positief kritisch ingesteld, creatief en kunnen goed onderscheid maken tussen de grote lijn en details
o    Medewerkers en leden van de RvT kunnen geen lid van de Beschermersraad worden.

Leden worden aangesteld voor 4 jaar met één keer de mogelijkheid tot een verlenging van nog eens 4 jaar. De leden kunnen hun onkosten declareren. Ze krijgen geen financiële vergoeding voor hun inzet. De raad en de organisatie evalueren het functioneren van de raad met regelmaat. De eerste keer zal zijn 2 jaar na de start van de raad (beoogde start voorjaar 2025).

Hoe maak ik mijn interesse kenbaar?
Geïnteresseerden kunnen hun interesse kenbaar maken door hun CV en korte motivatie te mailen naar vacatures@hetzeeuwselandschap.nl met als onderwerp ‘Beschermersraad’. Na een eerste selectie volgt er een (digitaal) gesprek met de directeur-bestuurder. De directeur-bestuurder besluit na overleg met de voorzitter van de Raad van Toezicht over het lidmaatschap.