Voor de deltanatuur lopen er momenteel diverse projecten, die op elkaar inhaken en hetzelfde doel gemeen hebben: het duurzaam in stand houden van kustbroedvogels. Met financiering van de Provincie Zeeland en de expertise van Delta Project Management hebben we het 7-Eilandenplan opgesteld. Dit rapport geeft een overzicht van de stand van zaken van de kustbroedvogels in Zeeland en biedt oplossingen voor de daarin benoemde knelpunten. Het is geen concreet uitvoeringsrapport, maar het geeft een oplossingsrichting en zoomt in op kansrijke locaties. 

Building with nature 

Eén van de belangrijkste aangedragen oplossingen is gebaseerd op het succesvolle kustbroedbroedeiland ‘De Bol’ van de Hooge Platen. Het plan is om meer kustbroedvogeleilanden te creëren met natuurlijk materiaal: building with nature. Hierbij haken we in op processen en ontwikkelingen en kijken of er verschillende functies en beheeraspecten met elkaar te koppelen zijn. 

Zo kunnen bijvoorbeeld bestaande baggerwerkzaamheden in de Westerschelde worden gebruikt om zo’n eiland te realiseren, waarna het natuurlijke, ecologisch proces kan plaatsvinden. Daarbij evolueert het eiland van een pioniervogelbroedplaats voor sterns, kokmeeuw en zwartkopmeeuw in een tiental jaren naar een broedplaats voor bijvoorbeeld zilver- en kleine mantelmeeuwen, en wellicht ook lepelaars. Soorten die iets minder onder druk staan, maar wel een plaats nodig hebben. Ook om niet in het vaarwater te komen van sterns en kleine meeuwen waarvoor onze delta wel van internationaal belang voor is. 

Het Zeeuwse Landschap heeft twee Europese projecten lopen waarmee we de geschetste plannen in het Zeven-eilandenplan oppakken: Life-IP-Deltanatuur. Ook binnen Grenspark Groot Saeftinghe wordt gewerkt aan het 7 Eilandenplan. 

Download hier het hele rapport van het Zeven Eilandenplan.