Aardenburgse Havenpolder
4527 PA
Aardenburg
Praktische informatie Aardenburgse Havenpolder
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Fietsen
-
Afbeelding
Erfgoed
-
Afbeelding
Grote grazers
-
Afbeelding
Honden niet toegestaan
Over het gebied
De Aardenburgse Havenpolder is een kleinschalig polderlandschap met een grote diversiteit aan landschapstypes. Het gebied bestaat uit grasland, knotwilgen, water, moeras, rietland, poelen en een populierenrij. Deze variatie zorgt ervoor dat de diversiteit aan planten en dieren in dit gebied groot is. Maar niet alleen de biodiversiteit maakt het gebied bijzonder. De Aardenburgse Havenpolder heeft een bijzondere geschiedenis.
Lees meer over geschiedenis
51.306539212855, 3.4240865707397
Je bezoek
Het gebied ligt aan de Draaibrugseweg bij Aardenburg. In het zuidelijke deel van de Aardenburgse Havenpolder loopt een wandelpad. Het is toegestaan - ook buitenom dit pad - lekker rond te struinen. De route kan gestart worden vanaf Draaibrug en het stadje Aardenburg. Het noordelijke deel van de Aardenburgse Havenpolder is ook toegankelijk, een slingerende palenroute verbindt de Hannekenswerveweg met de Oosthavendijk en vormt een klein ommetje vanuit Draaibrug. Tijdens de prachtige fietsroute langs de Staats-Spaanse Linies kom je ook langs de Aardenburgse Havenpolder.
Flora & fauna
Amfibiën
De Aardenburgse Havenpolder heeft een gevarieerd landschap. Het bestaat uit grasland, rietvelden en open water. Er komen enkele bijzondere plantensoorten voor zoals de schaafstro, akkerandoorn en de kleine wolfsmelk.
De poelen en wateren rondom de schansen zijn belangrijke plekken voor de boomkikker en de kamsalamander. Ook algemenere soorten als kleine watersalamander en groene kikker komen hier voor.
Vogels
Door de diversiteit aan landschappen zie je hier ook een grote diversiteit aan vogels. Vogels als blauwborst, bruine kiekendief, gele kwikstaart, roodborsttapuit, patrijs en grutto broeden hier. En in de knotpopulieren op de Westhavendijk broedt regelmatig een steenuil.
Beheer
Schansen
De Olieschans en de Bordeelschans zijn in de 16e eeuw aangelegd als onderdeel van de Staats-Spaanse linies. De Bordeelschans is in 2012 opgeknapt, de contouren van de wallen zijn weer te zien in het landschap.
In 2006 is het zuidelijke deel van de Aardenburgse Havenpolder opnieuw ingericht. Dit is gedaan met speciale aandacht voor de boomkikker. De historische geul is toen weer uitgegraven. Deze geul stond vroeger in verbinding met de Zwingeul en vormde de vaarweg naar de haven van Aardenburg. Langs de geul zijn meerdere poelen aangelegd en struiken geplant.
Havenpolder
De Havenpolder Noord wordt jaarrond begraasd met runderen. In de Havenpolder Zuid lopen alleen in het zomerhalfjaar runderen. De grote grazers helpen met het kort houden van de begroeiing waardoor de plantendiversiteit toeneemt. Hier profiteren ook vogels en insecten van.
Staats-Spaanse Linies in beeld
Samen met de makers van het TV-programma Vroege Vogels hebben we de Staats Spaanse Linies in Zeeuws-Vlaanderen bezocht. Kom meer te weten over de geschiedenis van de forten en schansen die de Staats Spaanse Linies vormen en de belangrijke rol die ze tegenwoordig vervullen voor de natuur, bijvoorbeeld voor boomkikkers, klavers, zandbijen en orchideeën. Kijk de aflevering vol prachtige beelden en verhalen van onze beheerders hier terug: Vroege Vogels aflevering: Staats-Spaanse Linies gemist.
Veelgestelde vragen
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.