Hedwigepolder
9130
Beveren (BE)
Praktische informatie Hedwigepolder
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Fietsen
-
Afbeelding
Vogelrijk
-
Afbeelding
Neem verrekijker mee
-
Afbeelding
Niet toegankelijk
Over de Hedwigepolder
De Hedwigepolder is een gloednieuw natuurgebied dat volop in ontwikkeling is. Nadat de dijken in 2022 zijn weggehaald stroomt er weer water in het gebied. Het getijverschil is soms wel ruim vijf meter, dat geeft dynamiek! De Hedwigepolder ligt aan de Westerschelde, waar zoet Scheldewater en zout Noordzeewater elkaar ontmoeten. Deze zoet-zoutovergangen zijn van groot belang voor planten en dieren.
Het is een slikken- en schorrengebied in beginstadium. Uiteindelijk zal het gebied er hetzelfde uitzien als het aangrenzende Verdronken Land van Saeftinghe. Maar dat duurt nog zeker 50 jaar. Voor veel vogels is het nu al een paradijs door het voedselrijke slik.
Geschiedenis
Voor de Tachtigjarige oorlog was de Hedwigepolder al bedijkt. Maar om strategische redenen hebben Nederlandse soldaten de dijken tijdens de Tachtigjarige oorlog doorgestoken. In de 17e eeuw is het opnieuw bedijken van de Hedwigepolder begonnen. In 1907 was het gebied volledig ingepolderd. Het was één van de jongste polders in Zeeland.
Door de vaargeul in de Westerschelde de afgelopen decennia meerdere malen uit te diepen, is er veel waardevolle natuur verloren gegaan. Om dit te compenseren is in 2005 door de Nederlandse regering besloten om de Hedwigepolder terug te geven aan de natuur als onderdeel van een natuurcompensatiepakket. Hierdoor ontstaat er 300 hectare extra getijdennatuur. In 2022 zijn de werkzaamheden afgerond. Samen met het Verdronken Land van Saeftinghe en aangrenzende Belgische natuurgebieden ontstaat er 4.500 hectaren aan getijdennatuur.
51.341831, 4.213564
Je bezoek
Het gebied is goed te overzien vanaf de dijk. Parkeren doe je in de Zoeteberm in Beveren (BE). Komende jaren wordt er hard gewerkt aan het beleefbaar maken van de Hedwigepolder. De panoramatoren moet een icoon worden in het gebied. Deze wordt gebouwd op de nu al zichtbare panoramaheuvel. Maar ook de wandelpaden en informatievoorzieningen die gerealiseerd gaan worden in en rondom het gebied dragen bij aan de natuurbeleving.
Bereken je route
Flora & Fauna
Veel vogels weten de Hedwigepolder al te vinden. Bergeenden, kluten, lepelaars en veel andere soorten worden in grote aantallen gezien. Ze worden aangetrokken door de voedselrijke slik. Onderzoek van Agentschap Natuur en Bos laat zien dat het met het onderwaterleven ook goed gaat. De biodiversiteit zal steeds verder toenemen naarmate het gebied zich verder ontwikkelt. Slikken- en schorrengebieden hebben een belangrijke functie als kraamkamer voor onderwaterleven en als voedsel-, broed- en rustplaats voor vogels.
Natuurontwikkeling
De eerste 10 jaar is de Hedwigepolder een nat natuurgebied met een voedselrijke bodem. Komende 50-100 jaar gaat het gebied zich ontwikkelen tot een schorren- en slikkengebied. De getijden vullen het gebied op met slib en zand waardoor er langzaam een typisch schorgebied ontstaat. Het NIOZ heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de Hedwigepolder.
Het Verdronken Land van Saeftinghe
De Hedwigepolder grenst aan Het Verdronken Land van Saeftinghe. Samen vormen ze ca 3.850 aan getijdennatuur. Saeftinghe staat bekend als het oerlandschap van Zeeland met uitgestrekte schorren, geulen en slikken. Het is een unieke plek vol bijzondere natuur en rijke historie. Samen met een ervaren gids of via de wandelroutes kan je Saeftinghe ontdekken. Ontdek het excursie-aanbod of bewandel het Plankierpad (1 km) of de Ruige Laarzen Route (2,5 km).
Grenspark Groot Saeftinghe
In en rondom Saeftinghe speelt zich veel af in het kader van Grenspark Groot Saeftinghe. We werken binnen dit project samen met partners aan een samenhangende infrastructuur om de streek te beleven. Er komen 3 onthaalpoorten: bezoekerscentrum Saeftinghe in Emmadorp, de Prosperhoeve en de Panoramatoren en meerdere beleefpunten met unieke verhalen.