Hooge Platen
4513
Hoofdplaat
Praktische informatie Hooge Platen
-
Afbeelding
Niet toegankelijk
-
Afbeelding
Vogelhut
-
Afbeelding
Vogelrijk
Over het gebied
Midden in de Westerschelde liggen de prachtige Hooge Platen. Het gebied is constant in beweging doordat het onderhevig is aan eb en vloed. Bij eb strekt zich een gebied uit van 1800 hectare slik en zandplaten. Grote aantallen vogels komen hier dan hun voedsel zoeken. Ze leven van de wormen, schelpdieren en kreeftachtigen die in en op de slikbodem leven. Daarnaast zijn er bij laagwater zeehonden te vinden op de Hooge Platen. Bij vloed, als de slikvlaktes weer onder de golven zijn verdwenen, komen scholen jonge vis er voedsel zoeken. De vogels verblijven dan op het land. Een deel van het gebied, de Bol, blijft altijd droog. Hier broeden veel verschillende vogelsoorten. De Hooge Platen zijn als rustplaats, kraamkamer en restaurant in één van groot belang voor veel verschillende vogels.
51.392116562639, 3.6550998687744
Je bezoek
De Hooge Platen zelf zijn niet te bezoeken. Ze zijn prachtig te zien vanaf het fietspad dat buitenlangs de dijk langs de Westerschelde loopt. Boven op de dijk staat vogelhut Nummer Een vanwaar de Hooge Platen ook goed te zien zijn. Daarnaast bieden verschillende rederijen vanuit Breskens een vaartocht aan die langs de Hooge Platen voert.
Flora & fauna
Zeehonden
Rondom de Hooge Platen leeft een grote groep gewone en grijze zeehonden. Ze rusten op de platen en zogen er hun jongen. Vanaf de dijk bij vogelkijkhut Nummer Een kun je de zeehonden op de plaat zien, meestal ter hoogte van boei VH8. Houd rekening met het getij: het beste moment om een kijkje te nemen is vanaf 2 uur voor laagwater tot laagwater.
Vogels
Ook het aantal vogels neemt toe bij laagwater. Bij eb vallen platen en slikken droog in de Westerschelde. Duizenden steltlopers strijken dan neer om voedsel te zoeken. Ze zijn onder andere op zoek naar schelpdieren, wormen en kleine visjes die in poeltjes achtergebleven zijn.
De Hooge Platen zijn een belangrijk gebied voor bergeenden om er hun verenpak te ruien in de zomer en nazomer. Duizenden eenden zoeken dan hun voedsel, wadslakjes, op de drooggevallen slikplaten.
Kraamkamer
De Hooge Platen wordt niet alleen als restaurant gebruikt maar is daarnaast ook van belang als kraamkamer. De Bol is het enige stuk dat meestal droog blijft. Dit is een belangrijke broedplaats van dwergsterns, visdieven en grote sterns. Ook kokmeeuwen, strandplevieren en zilvermeeuwen broeden hier graag. De laatste jaren is er ook een kolonie lepelaars neergestreken. Deze vogels broeden op de kale grond; ze maken hooguit een kuiltje in de grond, of een randje van schelpjes of steentjes. Hun voedsel halen ze op de nabijgelegen platen. Om de jongen groot te kunnen brengen is rust nodig. Daarom zijn de broedkolonies en de omgeving ervan in het broedseizoen afgesloten.
Flora
Op de Hooge Platen kun je mooi de hoogteverschillen zien in de plantengroei. Langs de randen groeien planten die goed tegen overspoeling van zoutwater kunnen, zoals zeekraal, kweldergras, zulte,en gewone zoutmelde. Op de wat hogere delen groeit dan voornamelijk echte lamsoor, zeealsem en zeepostelein. En op de allerhoogste delen groeien zoete soorten als zandhaver, riet en kamille. De zandmotor is nog volledig kaal, maar op de recente opspuiting van De Bol groeien de eerste vloedmerkplanten als zeeraket en stekend loogkruid. Verspreid in de duintjes vind je de zeldzame blauwe zeedistel.
Beheer
We zetten ons in om het bijzondere broedgebied op de Hooge Platen te behouden en versterken. Door de steeds sterker wordende stroming die onder andere komt door het toenemende bootverkeer, is dit steeds intensiever werk.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.