Inlagen Hoofdplaat
Hoofdplaat
Praktische informatie Inlagen Hoofdplaat
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Erfgoed
-
Afbeelding
Honden niet toegestaan
-
Afbeelding
Grote grazers
-
Afbeelding
Geopark Schelde Delta
Over het gebied
In sommige van de binnendijkse gebieden komt zout water (kwel) onder de dijk door, zodat er zoutplanten groeien. In andere gebieden, zoals Inlaag Hoofdplaat, overheerst juist het kalkrijke karakter door de vele schelpen in de voormalige zeebodem. Dit levert ook bijzondere planten op zoals zilt torkruid, zilte rus en zilte zegge. Groenknolorchis, vleeskleurige orchis en kleinbloemige salie groeien op de kalkrijke bodem.
Inlagen Hoofdplaat maakt als deelgebied van de Westerschelde, onderdeel uit van één van de 40 Geosites van UNESCO Geopark Schelde Delta.
51.37297923614, 3.6499071121216
Je bezoek
De inlaag bij Hoofdplaat is opgedeeld in verschillende gebieden. Het meest oostelijke deel tegen vakantiepark Scaldia aan is vrij toegankelijk. Hier loopt een mooie wandelroute (1 km) door, die start aan de Inlaag. Het westelijk deel is afgesloten, maar vanaf de weg prima te overzien.
Flora & fauna
Het gebied heeft een moerasachtig karakter met bijzondere planten zoals de kleinbloemige salie en absinthalsem. In de poelen broeden dodaarzen en zingt de cetti's zanger.
In het natte hooiland staan veel orchideeën, maar ook zoutminnende planten en er broeden graspiepers en rietgorzen.
Het meest westelijk deel is erg bijzonder door zijn moerassige karakter en daarbij behorende plantengroei. Zo komt de zeldzame groenknolorchis hier nog veel voor. Daarom is het gebied ook niet vrij toegankelijk. In het voorjaar zingen hier tuinfluiters, spotvogels en bosrietzangers.
Beheer
Het gebied wordt beheerd met grazers die in de zomer de begroeiing kort houden. Soms wordt er aanvullend gemaaid. Sommige delen van het gebied - de hooilandjes - worden vanwege de bijzondere plantengroei alleen gemaaid. Het maaisel wordt afgevoerd zodat het steeds voedselarmer wordt. Daar houden veel plantensoorten van.
Veelgestelde vragen
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.