Plaat van de Vliet
4311 RS
Bruinisse
Praktische informatie Plaat van de Vliet
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Parkeren in de berm
-
Afbeelding
Grote grazers
-
Afbeelding
Vogelrijk
-
Afbeelding
Vogelhut
-
Afbeelding
Neem verrekijker mee
-
Afbeelding
Honden niet toegestaan
Over het gebied
De Plaat van de Vliet is een voormalige zandplaat die na de afdamming van het Krammer-Volkerak in 1987 droog is komen te staan. Daarna is het gebied snel ontzilt. Door het zoete regenwater is al het zout weggespoeld. De natuurwaarde is snel toegenomen sinds het gebied zoet is. De diversiteit aan vogels en zeldzame planten maken Plaat van de Vliet een bijzonder gebied.
Geniet van de vogels vanuit de vogelobservatiehut.
51.656289313648, 4.1670155525208
Je bezoek
Plaat van de Vliet ligt naast de N257 bij de Krammersluis. Hier is een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats loopt een wandelpad naar de vogelobservatiehut.
Flora & fauna
Momenteel groeien er veel zeldzame soorten die kenmerkend zijn voor vochtige kalkrijke duinvalleien. Het gaat om fraaie soorten als parnassia, winterbitterling, duizendguldenkruid en verschillende orchideeën. Maar ook minder in het oog springende soorten als het slijkgroen en de bonte paardenstaart: grote zeldzaamheden van de Nederlandse flora.
Het omringende water is rijk aan vogels. Er zijn verschillende soorten futen, eenden als de middelste zaagbek, brilduiker, smient en veel andere water- en moerasvogels.
Beheer
Door middel van begrazing door koniks, rode geuzen en wisenten wordt voorkomen dat de groei van vlier en vooral duindoorn de zeldzame planten verdringt. Hierdoor ontstaat een diverse plantengroei.
Daarnaast zijn er maatregelen genomen om het stuivende zand te ondervangen. Nadat de plaat droog is komen te staan, is het zand gaan stuiven. Om het stuivende zand te ondervangen zijn er enkele rijen helm ingepland. De planten vangen het stuivende zand op. Hierdoor zijn een paar lage stuifdijken ontstaan.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!