Plaskreek
4513 KA
Hoofdplaat
Praktische informatie Plaskreek
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Fietsen
-
Afbeelding
Vogelrijk
-
Afbeelding
Neem verrekijker mee
Over het gebied
De Plaskreek is een natuurgebied dat is ontstaan na inpoldering. De kreek bestaat door de inpoldering uit brakwater. Dit zorgt voor bijzondere vogel- en plantsoorten. De figuurlijke interactie met de Westerschelde draagt bij aan de dynamiek in het gebied. Bij hoogwater in de Westerschelde steken de vogels de hoge zeedijk over om in de Plaskreek te rusten, drinken en het verenkleed te wassen. Het gebied wordt tegenwoordig gebruikt als afwateringskanaal van overtollig polderwater. Het gebied is dus constant in beweging.
51.365989907941, 3.6816644668579
Je bezoek
De Plaskreek is niet vrij toegankelijk, maar goed te overzien vanaf de weg onderlangs de dijk bij de Dijkeputten. Langs de kreek is een uitzichtpunt van waaruit je de vogels goed kunt zien.
Flora & fauna
Het gebied is volop in ontwikkeling. Geleidelijk ontstaat er een diverse plantengroei. In sommige delen van het gebied groeien zilte planten, terwijl er in andere delen planten groeien met een voorkeur voor zoetwater. Onlangs is er zelfs de zeldzame bergnachtorchis gevonden.
Naast de diverse plantengroei in het gebied, is het ook een belangrijk gebied voor weidevogels. De afgelopen jaren heeft het gebied zich ontwikkeld tot een belangrijk weidevogelgebied in West-Zeeuws-Vlaanderen. Veel pijlstaarten komen hier overwinteren.
Beheer
Om de het natuurgebied open te houden lopen er in het zomerseizoen grazers rond en wordt er soms aanvullend gemaaid.
Dit zorgt ervoor dat er een bloemrijker landschap ontstaat waar insecten en planten van profiteren.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!