Rumoirtschorren
4675 RB
Sint Philipsland
Praktische informatie Rumoirtschorren
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Fietsen
-
Afbeelding
Vogelrijk
-
Afbeelding
Geopark Schelde Delta
Over het gebied
De Rumoirtschorren, uit te spreken als “ruumoord”, strekken zich uit van het gehucht Sluis tot aan het begin van de Philipsdam. Sommige stukken zijn erg smal, maar andere delen wel 500 meter breed. Op de kop van het eiland ligt buitendijks een drinkput voor het vee, een zogenaamde hollestelle. Dit is een cultuurhistorisch kenmerk van het gebied.
Rumoirtschorren maakt als deelgebied van de Oosterschelde, onderdeel uit van één van de 40 Geosites van UNESCO Geopark Schelde Delta.
51.645610281531, 4.1592264175415
Je bezoek
Parkeren kan bij Hotel Oosterschelde. Van daaruit loop je buitenlangs de dijk langs de schorren. Ook staat daar een “klapbank” van Zeeuwse Ankers waar je meer te weten komt over de historie van het gebied. De schorren en slikken zelf zijn niet toegankelijk in verband met verstoring van de foeragerende en broedende vogels.
Flora & fauna
De schorren spoelen vaak helemaal over met hoogwater en zijn daarom begroeid met typische zoutvegetatie als zoutmelde, zilte schijnspurrie, lamsoor en zeekraal. Op het schor kom je broedvogels tegen als graspieper, gele kwikstaart, tureluur en rietgors. Met een beetje geluk zie je in de winter een velduil. De dijk is begroeid met veel nectarrijke planten waardoor het wemelt van de dagvlinders.
Beheer
Halverwege de schorren zijn een paar schelpeneilandjes aangelegd zodat kustbroedvogels als de bontbekplevier en visdief hier kunnen broeden. Ook liggen er bijenheuvels voor de zeldzame schorzijdebij.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!