Sophiapolder
4527 PL
Oostburg
Praktische informatie Sophiapolder
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Fietsen
-
Afbeelding
Vogelrijk
-
Afbeelding
Neem verrekijker mee
-
Afbeelding
Parkeerplaats aanwezig
Over het gebied
De Sophiapolder is een waar vogelparadijs. Duizenden vogels komen naar dit gebied. Maar niet alleen vogels floreren in het gebied. De Sophiapolder telt meer dan 200 plantensoorten. Het barst hier van de biodiversiteit. Eeuwen geleden maakte het gebied deel uit van getijdengeul genaamd de Passageule. Die stroomde van Cadzand tot de Braakman. Dit unieke gebied is vanaf 1997 als natuurgebied ingericht. In de waterpartij bevindt zich een permanent eiland met meerdere eilanden die droogvallen bij een lage waterstand.
51.306991944616, 3.4670233726501
Je bezoek
De Sophiapolder is niet vrij toegankelijk. Maar het is prachtig te overzien vanaf de Isabelladijk. Tegenover de belangrijkste vogeleilanden is een uitkijkvlonder gemaakt om het te overzien. Verder oostelijk in het gebied kun je vanaf de Sophiaweg de oeverzwaluwkolonie en de grote plas mooi bekijken.
Flora & fauna
Vogels
Het open water, de oevers en het grasland in de Sophiapolder trekken veel vogels. Broedvogels die hier ieder jaar terugkeren zijn onder andere de kokmeeuw, zwartkopmeeuw, kluut, kleine plevier, grutto en geoorde fuut. Maar ook de lepelaar wordt vaak gezien, net zoals de slechtvalk die hier graag jaagt. In de wintermaanden is het een slaapplaats voor soms wel honderden kleine zwanen. In de rietkragen hoor je in de zomer de kleine karekiet, rietzanger en cetti's zanger. In de oeverzwaluwwand broeden jaarlijks tussen de 200 en 400 paartjes oeverzwaluwen.
Planten
De Sophiapolder is niet alleen vogelrijk, maar het barst ook van de planten. Er groeien meer dan 200 soorten planten, waaronder een aantal rode lijstsoorten. De noordelijke oever kleurt in het voorjaar volledig geel van de ratelaar met daar tussendoor de paarse kleur van duizenden rietorchissen.
Beheer
Runderen houden de begroeiing in de Sophiapolder kort en open waardoor een meer diverse plantengroei ontstaat. Mede hierdoor telt de Sophiapolder ruim 200 plantensoorten. De broedvogeleilanden worden eens in de zoveel tijd geschoond om ze weer geschikt te maken voor kustbroedvogels. Aan de oeverzwaluwwand worden als het nodig is herstelwerkzaamheden uitgevoerd.
Staats-Spaanse Linie in beeld
Samen met de makers van het TV-programma Vroege Vogels hebben we de Staats Spaanse Linies in Zeeuws-Vlaanderen bezocht. Kom meer te weten over de geschiedenis van de forten en schansen die de Staats Spaanse Linies vormen en de belangrijke rol die ze tegenwoordig vervullen voor de natuur, bijvoorbeeld voor boomkikkers, klavers, zandbijen en orchideeën. Kijk de aflevering vol prachtige beelden en verhalen van onze beheerders hier terug: Vroege Vogels aflevering: Staats-Spaanse Linies gemist.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!