Wallen van Aardenburg
Thuis van de boomkikker en andere bijzondere amfibieën.
4527 AC
Aardenburg
Praktische informatie Wallen van Aardenburg
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Fietsen
-
Afbeelding
Erfgoed
-
Afbeelding
Honden aangelijnd toegestaan
-
Afbeelding
Parkeerplaats aanwezig
Over het gebied
De Wallen van Aardenburg zijn een cultuurhistorische parel. De wallen komen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, maar hebben ook kenmerken uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Tegenwoordig vormen ze een mooi natuurgebied waar de boomkikker en andere bijzondere amfibieën leven.
Historie
Aardenburg was in de 2e eeuw al bewoond. Dit was mogelijk door de hogere ligging van de stad. Het Romeinse leger had hier een militaire versterking, een castellum, aangelegd waarvan nog steeds sporen in het huidige wallencomplex aanwezig zijn. Aan het eind van de 3e eeuw werd het toenmalige Aardenburg weer verlaten. Pas in de 8e en 9e eeuw zijn hier weer mensen gaan wonen. In de Middeleeuwen groeide Aardenburg uit tot een betekenisvolle handels- en havenstad. In de 17e eeuw, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, zijn de wallen sterk aangepast. In de loop van de tijd zijn veel wallen afgebroken of vergraven en de omliggende grachten gedempt. Maar de huidige restanten van de wallen vormen nog steeds een belangrijk cultuurhistorisch monument.
51.275726195093, 3.4479260444641
Je bezoek
Je kunt op verschillende plekken langs de Haven en Kaai parkeren, vanwaar de wandelroute over het Oliepotsepad begint. Over een groot deel van de Wallen liggen wandelpaden.
Langs een deel van de wallen ligt een fietspad. Beleef de Staats-Spaanse Linies met de 'Historische fietsroute forten en schansen'. Je vindt de route hier.
Flora & Fauna
De Wallen van Aardenburg hebben op het gebied van landschap en natuur veel te bieden. De vele overgangen, van moerassig grasland naar droge, schrale grond op de helling van de wal bieden veel planten en diersoorten een plekje.
De graslanden en de struiken vormen een uitstekend leefgebied voor de boomkikker. Andere amfibieën die hier voorkomen zijn de kamsalamander, kleine watersalamander en de groene- en bruine kikker.
Beheer
Het beheer op de Wallen van Aardenburg is erg divers. Op de Wallen van Aardenburg groeien veel knotbomen, bomen en struiken die we onderhouden. Op een aantal plaatsen is het beheer gericht op het realiseren en behouden van kruidenrijk grasland. Het gebied wordt open gehouden door grazers, soms aangevuld met maaien. Hierdoor ontstaat een diverse plantengroei.
Staats-Spaanse Linie in beeld
Samen met de makers van het TV-programma Vroege Vogels hebben we de Staats Spaanse Linies in Zeeuws-Vlaanderen bezocht. Kom meer te weten over de geschiedenis van de forten en schansen die de Staats Spaanse Linies vormen en de belangrijke rol die ze tegenwoordig vervullen voor de natuur, bijvoorbeeld voor boomkikkers, klavers, zandbijen en orchideeën. Kijk de aflevering vol prachtige beelden en verhalen van onze beheerders hier terug: Vroege Vogels aflevering: Staats-Spaanse Linies gemist.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!