Westerschenge
Deze combinatie zorgt voor natuur met zeldzame planten en unieke vogels.
4471 RT
Wolphaartsdijk
Praktische informatie Westerschenge
-
Afbeelding
Niet toegankelijk
-
Afbeelding
Geopark Schelde Delta
Over het gebied
De Westerschenge is een uniek stuk cultuurhistorie. Het is een voormalige zeearm, die het eiland Wolphaartsdijk scheidde van de kern van Zuid-Beveland. Deze zeearm was van groot belang voor de scheepvaart vanuit Goes. In de achttiende eeuw ontstonden er problemen, omdat het vaarwater te ondiep werd. Toen is besloten om het oostelijk deel van de Schenge in te polderen. In 1809 werd hier de bedijking van de Wilhelminapolder voltooid. Van de Schenge bleef een omvangrijke restgeul over, die nu bekend staat onder de naam Oosterschenge.
Flora & fauna
Op de smalle strook grasland langs de westelijke oever groeien verschillende zeldzame planten. In de rietvelden broeden vogels als bruine kiekendief, kleine karekiet, rietzanger en verschillende eendensoorten.
In de winter verblijven rond de Westerschenge vaak kolganzen en kleine zwanen. En de kuifeend is soms in grote groepen aanwezig.
Beheer
Het Zeeuwse Landschap beheert een deel van de Westerschenge. De beheerwerkzaamheden richten zich op het bevorderen van de groei van een grote diversiteit aan planten. Dit doen we door verschralend hooilandbeheer toe te passen.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!