Het project Dood doet Leven draait om de circle of life. Als onderdeel van dit project geven we kadavers van dieren terug aan de natuur en onderzoeken we welke dieren op de dode dieren afkomen. Kadavers blijken onmisbaar voor de natuur. Ze bevatten namelijk veel voedingsstoffen die door aaseters weer verspreid worden over de omgeving. Monitoringsgegevens tonen aan dat er honderden soorten aaseters van deze dode dieren profiteren. Het project (gefinancierd door de Provincie Zeeland) heeft als doel, om naast onderzoek naar het belang van buitendijkse kadavers, het aantal kadaverlocaties in Zeeland sterk te vergroten.
Locaties
Sinds 2021 werken we met ARK Rewilding Nederland, Free Nature en Provincie Zeeland samen op Oranjezon en Slikken van de Heen. We leggen onder andere kadavers van reeën en damherten neer en monitoren welke dieren op deze kadavers afkomen.
Het project is sinds 2024 uitgebreid naar stranden in Zeeland. Op de Groene Stranden in Zeeland, o.a. Oranjezon en Neeltje Jans, leggen we kadavers van aangespoelde zeezoogdieren neer. Dit zijn vaak zeehonden en bruinvissen. Komende tijd gaan we onderzoeken wat het effect van deze kadavers is en welke soorten hiervan gebruik maken. Daarnaast worden er momenteel enkele tientallen nieuwe kadaver-uitlegplekken verkend. De meeste kadavers (aangereden reeën, damherten en aangespoelde zeezoogdieren) verdwijnen momenteel nog uit de natuur dus er valt nog veel te winnen.
Eerste resultaten
De proeflocaties in onze gebieden waren een groot succes voor de natuur. Op de onderzochte kadavers zijn maar liefst 131 insectensoorten waargenomen en ook veel verschillende soorten gewervelde aaseters. Toonaangevende successen zijn diverse zeldzame kortschildkeversoorten en de grote weerschijnvlinde op een kadaver van een wisent in Slikken van de Heen en de terugkeer van raven op Oranjezon. Op Walcheren was de raaf al sinds 1900 niet meer als vaste bewoner gezien.
Op de buitendijkse kadavers (dode zeehonden en bruinvissen) zijn ook meerdere verrassende soorten aangetroffen. Zo blijken drieteenstrandlopers en steenlopers massaal op de vliegenlarven te foerageren en kwamen er damherten uit Oranjezon om mineralen te likken. De resultaten van het project tonen aan dat kadavers een positieve invloed hebben op de biodiversiteit. Het is in het belang van de natuur om er een grootschaliger vervolg aan te geven.
Partners
Binnen dit project werken we samen met ARK Rewilding Nederland, Free Nature, Provincie Zeeland, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, IVN natuureducatie, Reddingsteam Zeedieren, Faunabeheereenheid Zeeland, Nationaal Park Oosterschelde, Rijkswaterstaat & Eerste Hulp bij Zeezoogdieren.
Meer informatie
Heb je vragen over project Dood doet Leven in Zeeland? Neem dan contact op met Pepijn Calle (Projectmanager voor project Dood doet Leven binnen Stichting Het Zeeuwse Landschap) of bel naar 0113-569110.
Wil je meer weten over het landelijke project? Kijk dan op Dood doet Leven | ARK Rewilding Nederland.