
Verdedigingserfgoed
Van 19 t/m 21 april 2025 (Paasweekend) worden er honderden boeiende bouwwerken opengesteld tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed. Waterlinies, forten, vestigingen en bunkers staan dit weekend centraal. Ontdek te voet of op de fiets de verdedigingslinies in ons Zeeland, waaronder zelfs Unesco Werelderfgoed-locaties!

Fietsroute Staats Spaanse Linies
De fietsroute door West Zeeuws-Vlaanderen van 30 kilometer komt langs een aantal verdedigingswerken uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). De route start in Sluis en neemt je mee langs de Kruisdijkschans, Elderschans, Olieschans, de Sophiapolder en het Groote Gat. De route eindigt bij de mooiste stadspoort van Sluis: de Oostpoort.

Vliedbergen Walcheren
Achter vliedbergen schuilt een bijzonder verhaal. De naam ‘vliedberg’ suggereert dat ze bij hoog water werden gebruikt om te vluchten. Maar deze naam is eigenlijk onjuist: de meeste vliedbergen zijn aangelegd als woonheuvel, of als verhoging voor een mottekasteel (verdedigingstoren). Daarom wordt de naam kasteelberg ook wel gebruikt.
In de twaalfde eeuw waren er honderden vliedbergen in Zeeland. Nu zijn er nog ongeveer veertig over. Door vliedbergen te beheren, behouden we Zeeuwse cultuurhistorie. De vliedbergen op Walcheren maken als deelgebied van de kreekruggen en poelgronden Walcheren, onderdeel uit van één van de 40 Geosites van UNESCO Geopark Schelde Delta.

Vliedberg van Troje
Deze bijzondere vliedberg is begroeid met knotwilgen. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er een zware ringmuur heeft gestaan. Op deze plaats heeft vroeger het stamslot van de heren van Borssele gestaan. De tekening rondom de vliedberg laat zien waar de gracht oorspronkelijk liep. In de kern van de vliedberg is in de Tweede Wereldoorlog een bunker ingebouwd.

Parnassiaroute Oranjezon
Wandel in natuurgebied Oranjezon de Parnassiaroute en kom onderweg bunkers en mijnenveldpaaltjes uit de Tweede Wereldoorlog tegen.