Yerseke Moer
4401PM
Yerseke
Praktische informatie Yerseke Moer
-
Afbeelding
Wandelen
-
Afbeelding
Erfgoed
-
Afbeelding
Routes beschikbaar
-
Afbeelding
Honden niet toegestaan
-
Afbeelding
Neem laarzen mee
-
Afbeelding
Vogelrijk
-
Afbeelding
Beperkt open
-
Afbeelding
Geopark Schelde Delta
Over het gebied
De Yerseke Moer is één van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van Zeeland. Het gebied is getekend door de geschiedenis. De invloed van de zee en het menselijke gebruik hebben voor kreken, drinkputten, hollestellen en het hollebollige landschap gezorgd. Tegenwoordig is de Yerseke Moer een prachtig vogelrijk natuurgebied waar de natuur en cultuurhistorie samenkomen. Het gebied is één van de 40 Geosites die onderdeel uitmaken van UNESCO Geopark Schelde Delta.
51.492619938049, 4.0183782577515
Je bezoek
De Yerseke Moer is van 15 juli tot 15 oktober toegankelijk. In deze periode kun je de prachtige Geoparkwandeling (3,3 km) door de Yerseke Moer maken. De route start op het kruispunt Schelvrijweg/Reeweg en is aangegeven met paaltjes. Onderweg geven tekstpaneeltjes uitleg. Deze route is alleen in de zomer open zodat de rest van het jaar broedende weide- en kustvogels en overwinterende ganzen rust hebben.
De rest van het jaar is het gebied alleen prachtig te overzien vanaf de openbare wegen rond Yerseke. Daarnaast vind je de Koude- en Kaarspolder, Vlaakse Moer en De Driehoek in de buurt van de Yerseke Moer.
Flora & fauna
Het hele jaar door zitten er veel verschillende vogelsoorten in de Yerseke Moer. Dit drassige gebied oefent een grote aantrekkingskracht uit op weidevogels. In het gebied is veel ondiep water dat boordevol voedsel zit. In het voorjaar broeden hier vogels als de kluut, tureluur, grutto en kleine plevier. En ook eenden als wintertaling en slobeend broeden hier. In de winter zitten er duizenden kolganzen, rotganzen, brandganzen en grauwe ganzen.
De variatie in ondergronden, hoog, laag, droog, nat, zoet of zout, zorgt voor een grote variatie in plantengroei. Typische planten die groeien in de Yerseke Moer zijn bekende als zeekraal en zulte. Maar je vindt hier ook minder bekende soorten als zeegerst, beursjesganzenvoet en dichtbloemig kweldergras. Het dichtbloemig kweldergras was landelijk bijna uitgestorven, maar geherintroduceerd in de Yerseke Moer. Daar lijkt het weer aan te slaan.
Beheer
Het beheer is erop gericht om weidevogels broedgelegenheid te bieden, een diverse plantengroei te stimuleren en cultuurhistorische elementen te behouden.
Een belangrijk deel van onze beheerwerkzaamheden in de Yerseke Moer is erop gericht om zoveel mogelijk weidevogels een plek te bieden om te broeden. We zorgen daarom voor voldoende waterpartijen waar de vogels voedsel in vinden. Daarnaast zorgen we voor een korte vegetatie. Een korte vegetatie is van belang om de vogels nestgelegenheid te bieden. De grote grazers in het gebied helpen met het korthouden van de begroeiing.
Verder is rust van groot belang voor de vogels in het gebied. Daarom is het gebied alleen van 15 juli tot 15 oktober open voor publiek. En hebben we met steun van Provincie Zeeland in de Vlaakse Moer een roofdierwerend hek geplaatst. Het broedsucces is sinds de plaatsing van het hek enorm toegenomen.
Het waterpeil waar de vogels van profiteren is ook van belang voor de plantengroei in de Yerseke Moer. We kunnen er met het waterpeilbeheer voor zorgen dat zilte vegetatie zich goed kan ontwikkelen.
Een andere belangrijke maatregel is het behouden van de historische tekeningen in het landschap. Daarom zorgen we ervoor dat deze kleinschaligheid, het reliëf en de zichtbare percelen uit de moerneringstijd behouden blijven. In het gebied zijn ook nog historische drinkputten en een hollestelle aanwezig. Een hollestelle is een drinkput met een ringwal er omheen die buitendijks lag. Uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog twee munitiebunkers bewaard gebleven. Deze hebben we gerestaureerd, en kunnen vleermuizen onderkomen zoeken.
Veelgestelde vragen
Daar is nagenoeg altijd toestemming voor nodig. Hier lees je in welke gevallen dit geldt en hoe je toestemming kunt aanvragen. Doe dit in ieder geval minimaal 4 weken voor de start van de inschrijving!
Activiteiten waar GEEN toestemming voor gegeven zal worden: met drones vliegen, nachtactiviteiten, bijv. wandeling of dropping, overnachten in het gebied, gebruik van barbecue of open vuur, metaaldetectie en magneetvissen etc.
We begrijpen dat het heel leuk is om met de hond in een natuurgebied te lopen, maar in de kwetsbare natuurterreinen die we beheren is daarvoor niet altijd ruimte. Waarom dat is lees je hier. Ook vind je daar informatie waar ze wél aangelijnd op de wandelpaden mee mogen!